Mijn profiel Instellingen Uitloggen
Lisanne in Roosendaalse Bode

Foto: Lisanne Wille

Roosendaalse Lisanne kiest voor nieuwe levensstijl in Nepal

Door: Remko Vermunt   zaterdag 15 februari 14:19 – 2020

ROOSENDAAL – De 22-jarige Lisanne Wille uit Roosendaal heeft haar hart verloren aan Nepal. Begin januari vertrok ze alweer voor de derde keer naar het land om vrijwilligerswerk te doen en inmiddels is het zelfs al haar tweede thuis geworden. “Nepal is een land van chaos, vervuiling en armoede, maar ook van liefde, eenheid en rust”, vertelt ze.

Vier jaar geleden bracht Lisanne voor het eerst een bezoek aan het land waar ze inmiddels verknocht aan is geraakt. Net na de aardbeving in 2016 reisde ze naar Nepal om een school te heropbouwen en om muren te schilderen. Later kwam ze nog eens zes maanden terug om stage te lopen in een centrum voor kinderen met HIV en ernstige ondervoeding. “Na mijn afstuderen als sociaal werker en lang gefocust te hebben op het bestrijden van armoede, HIV en ondervoeding, voelde het steeds alsof ik mensen niet aan het helpen was. Het voelde alsof symptomen werden bestreden, maar er niks werd gedaan aan de onderliggende oorzaak.”

Spiritualiteit

Begin januari keerde ze voor de derde keer terug naar Nepal, maar deze keer had ze geen vooropgezet plan. Eén week na aankomst besloot ze in retreat te gaan in een zogenaamde ashram, een leefgemeenschap. “Tijdens mijn vorige verblijf in Nepal ben ik meer in contact gekomen met spiritualiteit. In Nederland wordt dit vaak als erg zweverig gezien en zijn er veel misopvattingen over”, stelt Lisanne. Volgens haar kunnen we in Nederland nog veel leren van die manier van leven.

Bubbel

“In Nederland leven we erg individualistisch en zijn we de verbinding met elkaar verloren. We leven in onze eigen bubbel waar we onszelf zorgen maken over onszelf, ons uiterlijk, prestaties en onze status in de samenleving. We zijn continu bezig met iemand te ‘worden’. In Nepal is alles een community. Je wordt hier erg uit je eigen bubbel gehaald, en maakt je meer zorgen over de gehele community en vindt meer verbinding. Er is niemand om te worden, je voelt geen druk omdat iedereen als perfect wordt gezien zoals hij/zij is. Het leven gaat van moment tot moment en mensen leven in volle acceptatie van wat er gebeurt; je kunt 100 jaar vooruit plannen maar je weet nooit wat er in de volgende minuut plaats gaat vinden.”

School

Die manier van leven wordt al van kinds af aan aangeleerd. In de kleine leefgemaanschap waar Lisanne nu woont, de Shanti Yoga Ashram, is ook een kleine school: Divine Yoga School. “Op deze school wordt veel aandacht besteed aan het mentaal en emotioneel welzijn van de kinderen door middel van yoga en meditatie. Het doel is niet om de kinderen gevorderde yoga oefeningen te laten doen. Het zijn simpele stretchoefeningen, veel focus op ademhalingsoefeningen, meditatie, het vinden van verbinding in alles om hen heen en het vinden van plezier in alle dagelijkse activiteiten. Hierbij krijgen ze ook reguliere educatie in de vorm van Engels, wiskunde, algemene kennis etc. Ten slotte leren ze nog veel over het verbouwen en klaarmaken van eten, zodat ze zelfvoorzienend zijn in Nepal en onafhankelijk.”

Ondersteuning

Binnen de leefgemeenschap zijn er nu negen kinderen die dit educatieve programma volgen, maar het doel is om uit te breiden. “Het pand, de ruimte en het vermogen om meer kinderen op deze manier educatie te geven is er, maar om dit te realiseren hebben we ondersteuning nodig. We hebben steun nodig voor de bouw van het schoolgebouw, leraren en materiaal.” Lisanne hoopt dan ook dat mensen deze school willen steunen. “Dat kan via www.shantiyogaashram.com.” Uiteindelijk hoopt Lisanne tijdens haar vier maanden lange retreat vooral ook zelf veel meer te leren over deze leefstijl.

Nieuwe levensstijl

“Eenmaal op die weg met nieuwe perspectieven kun je niet terug naar je oude leven. Het is zoals in de film The Matrix; neem de blauwe of de rode pil. Ik wilde meer leren over de traditionele vorm van yoga waarbij spiritualiteit een grote rol speelt (dit wordt in het westen vaak weggelaten), over meditatie, zelfrealisatie en dit in een levensstijl maken om weer mee terug naar huis te nemen.”